Alweer 6 jaar geleden is het dat ik voor het eerst bij de kringloopwinkel kwam. Heerlijk, je huis inrichten voor een prikkie. Dat ik hier niet eerder op was gekomen! Ik kreeg de smaak te pakken en liep er elke dag met de kinderwagen even langs. Geïnspireerd door de overvloed aan vrolijk gekleurde jaren ’60-’70 spulletjes die er stonden. Knaloranje Brabantia koekblikken, schattige jaren ’70 krukjes met skaibekleding en de mooiste glazen ‘space age’ lampen voor een prikkie. Binnen de kortste keren was mijn huis van 2009 terug in de tijd gegaan naar 1973.

Retroloekie

Omdat je niet alles zelf kunt houden en mijn enthousiasme niet te stillen was, besloot ik een webwinkel gaan beginnen. Retroloekie, interieur uit de jaren ’60-’70, was geboren. Inmiddels is mijn huis in de loop der jaren weer langzaam teruggevlogen naar 2015 met een vleugje nostalgie. Geen ‘die hard’oranje kelklampjes meer of een knaloranje keuken, maar alles met mate. En ik merk dat de vraag naar jaren ’70 items in de afgelopen drie jaar ook erg is gedaald.

Mensen willen een beetje karakter in huis brengen door accenten uit het verleden toe te passen. Een oude bewaartrommel, een paar oude prenten of een klein antiek kastje. Net die paar dingetjes die je gloednieuwe bank of eethoek een beetje doen leven. Ik kan mij nog steeds prima redden in de kringloop: een leuk serviesje of een lampje (maar dan eentje uit de jaren ’90) zijn er nog goed te betalen.

De overschatte seventies

De tijd dat ik lampjes voor € 5,= kocht of een kruk voor € 2,= is jammergenoeg voorbij. De Kringloop is namelijk in de veronderstelling dat heel Nederland nog in de ban is van de seventies. Er worden zelfs speciale jaren ’70 showroomhoekjes ingericht. Stoelen, kastjes uit die tijd allemaal overzichtelijk bij elkaar. Niet meer struinen tussen de spulletjes en hopen dat je dat ene pareltje vind. Nee, je kunt meteen doorlopen naar de ‘Retro hoek’ die, als je een beetje pech hebt, ook nog eens gesloten is . Jaja, wij hebben hier namelijk zelfs een kringloopwinkel met daarIN een jaren ’70 winkeltje. Die dan de helft van de tijd dicht is! Want een extra winkel IN de winkel kost natuurlijk bezetting en er wordt nog wel gewerkt met iets te weinig vrijwilligers.

Designerprijzen

Je in de kringloopwinkel afvragen of iets wel echt design is hoef je ook niet meer, want er is vaak ook nog een uittreksel van internet bij geplakt met daarin een aantal feitjes over een soortgelijk artikel+foto (van een artikel dat overigens dan wél schoon gepoetst is) en de prijs van wat het elders kost. En waarom zou je als kringloopwinkel in Groningen niet gewoon precies hetzelfde vragen als bijvoorbeeld een designwinkel in het centrum van Amsterdam? Gelukkig heb ik al lang geleden besloten dat de meeste jaren ’70 spulletjes niet meer zo hip zijn. Vintage is godzijdank een ruim begrip en meer dan een specifieke tijd.

Ik koop wat ik mooi vind; dit mag antiek zijn, maar dit mag ook uit jaren ‘2o of ’90 komen. De kringloop mag wat mij betreft lekker in die te gekke seventies blijven hangen. Een echte trend maak je tenslotte zelf en volg je niet als ie alweer voorbij is. Ik hoop wel dat de kringloop prijstechnisch ooit weer neutraal wordt en gewoon een plek waar je voor een prikkie iets leuks kan kopen. Net als vroeger!

door 3 duur 2 duur 1

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie