Een tijdje terug kregen wij een tip. Bijzondere vloerkleden, afkomstig uit Nepal, te koop in een Nederlandse webwinkel . Handmade en helemaal fairtrade. Daar wilden wij meer van weten! Toen wij de site bezochten, waren we verkocht! Wat een vrolijke frisse kleurtjes en wat een originaliteit. Wollen bolletjes vermaakt tot vloerkleed, als je wilt kan je zelf elk kleurtje kiezen. Het maakt de kunstenaar in je wakker!

Ik ben losgegaan en koos een fijne roze/grijs-combinatie. Een ronde vorm, zodat dit kleed overal in huis in te passen is. Het kleed ligt nu in de woonkamer, maar ik sluit niet uit dat het kleed ook nog eens in de slaapkamer of babykamer belandt.

Hoe wordt zo’n kleed eigenlijk gemaakt? Er lopen immers geen gekleurde schapen in de wei? Zie hieronder een stukje uitleg en kijk eens op dit inspirerende filmpje dat wij vonden op de website van bolletjeskleed.nl.

 

Making-A-Felt-Ball-Rug

 

Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Kijk eens hoe deze prachtige vilten bolletjeskleden vakkundig worden vervaardigd. De vrouwen rollen de natte wol tot een bal in een oplossing van zeep en water. Door constant te blijven rollen, krimpt het materiaal en neemt het een vaste vorm aan. Zodra dit voltooid is, wordt de wol in koud water gedompeld en uitgespoeld. Deze intensieve behandeling wordt meerdere malen herhaald totdat er genoeg bolletjes zijn om een mooi kleed te maken.

Nadat ze in de zon gedroogd zijn, zijn de viltballen klaar voor de volgende stap: het aan elkaar naaien! Dit is een tijdrovend karwei, omdat het een aan elkaar naaien van de balletjes een heel precies en lastig proces is. Het kost veel tijd om één kleed te maken: er gaan wel 3000 tot 4000 kleine viltbolletjes in één bolletjeskleed! Een echt kunstwerk.

Afgelopen week kreeg ik mijn kleed binnen. Er zat een kaartje bij van de maakster. Wat bijzonder! Dit is duidelijk niet dertien in een dozijn, maar een kleed dat met liefde is gemaakt. Inmiddels schuift het kleed al gezellig door de woonkamer. Zie hier mijn foto’s! Het zullen niet de laatsten zijn.

DSC09155

Dochter wilde graag meedoen aan mijn blog! Erg kindvriendelijk kleedje (-;

DSC09123 DSC09129 DSC09117

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie