Oude fabriekslampen, metalen kisten, antieke meubels en vintage reclameborden. Spreken deze elementen je stuk voor stuk aan?
Dan is een industrieel interieur wellicht iets voor jou, maar het kan moeilijk lijken om deze zaken te combineren.

Toch is het zeer eenvoudig, want de stijl wordt gekenmerkt door minimalisme en functionalisme. Dit wil dus zeggen dat je opvallende en niet-functionele elementen al sowieso achterwege mag laten. Maar welke meubels en decoratie kies je dan wel? Hier vind je alvast de belangrijkste do’s en don’ts.

Do’s: 

Metalen accenten

Wie aan een industrieel interieur denkt, denkt meteen aan fabriekselementen. Anders gezegd bevat de stijl enorm veel accenten van metaal.
Kies voor meubels zoals een stalen kast, stoel of tafelpoot. Daarnaast kan het leuk zijn om voor decoratie te kiezen waarin het materiaal subtieler in verwerkt zit, bijvoorbeeld een lampenkap.


Grote ramen

Ten tweede is het gebruik van grote ramen zeer typisch voor de ruwe stijl. Het voordeel ervan is dat ze veel natuurlijk licht binnenlaten, en zorgen voor een uitgebreid uitzicht.

Industrieel interieur


Daarnaast kunnen ze, naast vloerisolatie, bijdragen tot een goed geïsoleerde woning. Maar grote ramen moeten jammer genoeg ook worden schoongemaakt, en dat is een minder leuke taak. Om die reden is het iets waar je best grondig over nadenkt.

Blootgestelde bouwelementen

Ten derde hoeft niet alles tot in de details te zijn afgewerkt. In een industrieel interieur zijn bakstenen muren, betonnen vloeren en zichtbare plafondbalken namelijk volledig geaccepteerd.


Bepaalde zaken zoals de spouwmuurisolatie en kabels verberg je natuurlijk wel best, want deze kunnen een rommelige indruk geven.

Dont’s

Te veel decoratie

Een industrieel interieur is eerder minimalistisch en strak. Dit wil zeggen dat elk element een bepaalde functie moet vervullen in je interieur. Overweeg dus telkens of dit het geval is.
Ben je een absolute fan van een bepaald decoratiestuk, maar draagt het niet rechtstreeks bij tot een industriële stijl?
Dan laat je het voor nu beter in de winkelrekken staan. Een overdreven gedecoreerde woonkamer oogt tenslotte zeer chaotisch.

Opvallend kleurenpalet

Een kleurrijke woonkamer kan enorm levendig zijn, maar voor een industriële stijl laat je ze beter achterwege.
Ga liever voor een minimalistisch kleurenpalet dat bestaat uit neutrale tinten zoals wit, zwart, grijs en bruin.

Industrieel interieur

Deze helpen bij het creëren van een eenvoudige uitstraling, waardoor de ruwe elementen meer naar voren komen.
Kleuren die een vintage look weerspiegelen zijn ook aangeraden. Voorbeelden hiervan zijn donkergrijs, roos en turquoise, omdat ze doen denken aan een oude fabrieksstijl.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *