Moineau is een onafhankelijke slow living vintage winkel opgezet in 2016 door Odile van der Stap en verkoopt vintage meubels, met name Deens, samen met met een selectie woongoederen.

Moineau biedt klanten een unieke koopervaring door een gepersonaliseerde stijl aan te bieden welke bestaat uit vele producten uit verschillende tijden en uit alle plekken in de wereld. Alles is uniek en handgemaakt.

Moineau

Elke vintage interieur shop vind ik weer heerlijk om te ontdekken! Tijd om eens kennis te maken met Odile de oprichtster van Moineau een interieur winkel in Leidschendam.

Processed with VSCO with a7 preset

Hoe ben je er zo bij gekomen een vintage shop te beginnen?

Ik had een opleiding gevolgd voor visueel ontwerpen, en heb daarna een tijdje als illustrator gewerkt. Ik wam er achter dat ik hier niet gelukkig van werd. Wat voor werk ik nu wilde doen wist ik niet goed, ik was hier best wel sip door. Ik wilde sowieso graag iets voor mijzelf te beginnen, ik zie mijzelf namelijk niet mijn hele leven in loondienst werken.

odile14

Etsy

Langzaam kwam het idee omhoog om iets te doen met interieur. Ik was altijd al bezig met het inrichten van mijn appartement. Ik kocht spullen bij kringloopwinkels, markten, vintage winkels en stelde zo mijn eigen interieur samen. Ik realiseerde me dat dit eigenlijk een hele grote passie van mij was, en dat ik daar best wel eens wat mee kon gaan doen. Een jaar of twee geleden begon ik met het verkopen van vintage spulletjes op Etsy onder de naam ‘Moineau’. Dit betekend ‘mus’ in het Frans. Ik wilde graag een Franse naam voor mijn bedrijf omdat mijn voornaam Frans is en ik Franse woorden mooi vind. Moineau sprak me aan omdat het sierlijk klinkt en omdat ik een echte huismus ben; ik vind het heerlijk om thuis te rommelen of op de bank te hangen met onze drie poezen op schoot.

odile 3

Via Moineau verkocht ik beeldjes, keramiek, schilderijen, etc. Dit liep erg goed en ik wilde het groter aanpakken. Behalve kleingoed wilde ik ook graag grote spullen verkopen zoals meubels, kleden, schilderijen, etc. om zo een eigen stijl te creeëren. Ik huurde al een kantoortje bij Conceptors in Den Haag en toen ik hen vertelde dat ik wat ruimers wilde huren hebben ze me wat units laten zien bij Sector V in Leidschendam en daar vond ik de perfecte showroom. Groot, veel ramen en een aparte ruimte voor opslag en werkruimte.

Processed with VSCO with q8 preset

Ik sloot mijn winkeltje op Etsy tijdelijk zodat ik me volledig kon focussen op de heropening van Moineau. Er moest een hoop gebeuren, behalve dat ik een volledige winkelvoorraad moest gaan uitzoeken en aanschaffen, moest de showroom ook helemaal opgeknapt worden, de webshop ontworpen worden, etc. Ik had tussendoor al redelijk wat voorraad gekocht en onderzoek gedaan naar wat voor soort producten ik wilde verkopen. Toen de showroom af was kocht ik de laatste voorraad en kon de webshop online.

odile 6

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik haal overal inspiratie vandaan, maar vooral pinterest en instagram. Voorheen gebruikte ik veel voorbeeld foto’s voor het inrichten van mijn huis, maar ik heb onderhand al zo’n specifieke smaak ontwikkeld dat ik precies weet wat ik wel en niet mooi vind. Ik denk dat de meest herkenbare aspecten van Moineau de combinatie van Deense meubels, etnische decoratie, en idyllische schilderijen is, met hier ene daar een plantje. Veel rustige kleuren zoals wit, bruin, zwart en alles daar tussenin

odile 11

Voordat ik aan de slag ging met mijn ondernemersplan heb ik veel onderzoek gedaan naar andere vintage winkels, in het binnen en buitenland. Wat mij opviel is dat vintage winkels in (met name in Nederland) allemaal meubels verkochten, maar niet echt meer dan dat. Sommige winkels verkochten ook wat kleingoed en lampen, maar alleen producten die van dezelfde soort producenten kwamen als de meubels. Ik wilde het juist heel anders aanpakken- ik wilde een sfeer verkopen. Producten samenbrengen die niets met elkaar te maken hebben en toch zo verschrikkelijk mooi een eenheid kunnen creeëren.

Processed with VSCO with q8 preset Processed with VSCO with m5 preset

De foto’s zijn door Odile zelf gemaakt

Heb je ook interieur styling tips voor onze lezers?

Tips van Moineau: Koop geen volledige sets voor in huis. Zoek meubels los bij elkaar, zodat alles net een beetje anders is. Bit breekt de sfeer en zorgt dat het niet te saai wordt. Vul lege hoeken op met een mooie grote plant (misschien op een leuk krukje) en hang hier en daar wat schilderijen op. Zet je huis niet te vol, dan verliest het zijn evenwicht en wordt het snel te rommelig . Dan komen je decoratiestukken niet tot hun recht. Het voelt al gauw meer als een verzameling dan een weloverwogen interieur. Maar dit kan natuurlijk ook juist je smaak zijn! Daar valt niet over te twisten.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *