Gordijnen kiezen

De wereld van raamdecoratie ofwel gordijnen kent genoeg opties. Ga je voor jaloezieën, valt je oog op vouwgordijnen of kies je toch voor de klassieke rolgordijnen? Hoe dan ook: raamdecoratie is een echte must. Niet alleen voor je privacy, maar ook voor de aankleding van je woning. 

In dit artikel zetten we gordijnen op maat in het zonnetje. Want welke opties heb je? En wat is de beste optie voor jou? 

gordijnen

Van transparant naar verduisterend: dit zijn de soorten waar je uit kunt kiezen

In de woonkamer wil je graag een stof waar nog licht doorheen komt. In welke mate is afhankelijk van het type stof. Zo heb je vitrage gordijnen, die ook wel bekend staan als vitrages. Hier kun je goed doorheen kijken en hier komt gelijk ook het meeste licht doorheen. Dat zorgt direct voor een optisch ruimere woonkamer. Maar let wel: mensen van buitenaf kunnen ook door deze stof heen kijken. 

Woon je aan een drukke straat en zit je niet op gluurders te wachten? Dan zijn lichtdoorlatende gordijnen waarschijnlijk een betere optie. Deze gordijnen worden inbetween gordijnen genoemd, omdat ze tussen vitrage en overgordijnen vallen. Ook deze stoffen zijn geschikt voor de woonkamer, omdat er nog voldoende licht doorheen komt. De stof is wel wat dichter geweven dan die van vitrages, dus je kunt er wat lastiger doorheen kijken.

gordijnen
mijnraamdecoratie

 

Ben je op zoek naar gordijnen voor de slaapkamer of kinderkamer? Dan kun je beter kiezen voor overgordijnen of zelfs dim-out gordijnen. Deze gordijnen zijn gemaakt van verduisterende stof. Vraag wel altijd even bij de aanbieder na of de stof ook echt 100% verduisterend is, want het kan zijn dat er soms nog wat restlicht doorheen komt. Je kunt in sommige gevallen kiezen voor een extra voeringstof, maar je kunt je overgordijnen ook combineren met een verduisterend rolgordijn, om maar een voorbeeld te geven. 

Het bepalen van de juiste kleur voor je nieuwe gordijnen

Veel webshops en winkels bieden gratis kleurstalen aan, zodat je thuis – op je gemak – de kleur kunt bepalen. Doe dat echter niet alleen vanuit je luie stoel of aan de eettafel, maar ga actief met de kleurstalen aan de slag. Plak ze eens een hele dag op je raam, zodat je kunt kijken hoe de kleur er ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds uitziet. 

gordijnen

Ook sfeerverlichting heeft invloed op de kleur. Houdt de kleurstalen ook eens wat dichterbij de lampen, zodat je kunt zien wat het effect hiervan is op de kleur. En uiteraard wil je de kleur van je nieuwe gordijnen laten matchen met je muren en eventueel vloer. Er is dus werk aan de winkel met de gratis kleurstalen! 

De sluiting van je gordijnen bepalen

We maken ons niet zo druk over de afmeting van je gordijnen (5 centimeter breder is niet zo’n probleem, 5 centimeter smaller dan weer wel. Maar dat weet jij zelf ook wel). Waar wel wat extra aandacht aan gegeven mag worden, is de sluiting van je gordijnen. 

gordijnen

Je kent waarschijnlijk al de klassieke middensluiting, maar weet je ook dat je kunt kiezen uit een sluiting aan de rechterzijde of de linkerzijde? Bij een middensluiting bestaat je gordijn uit twee delen, bij de sluiting aan de linker- of rechterzijde bestaat je gordijn uit één deel.

Afhankelijk van je interieur en de indeling ervan bepaal je de indeling van je gordijnen. Je wil namelijk niet over de bank heen moeten klimmen of achter die fragiele vaas moeten stappen om je gordijnen te openen en te sluiten. Kies dus niet alleen datgene wat mooi is, maar ook datgene wat praktisch is. 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *