Kringloopwinkel in de lift

De afgelopen 9 jaar was ik zo ongeveer dagelijks in de kringloopwinkel te vinden. Altijd op zoek naar dat ene bijzondere gelukje. Maar de afgelopen 3 jaar ging dat niet zo makkelijk meer. De kringloopwinkel werd steeds populairder door de opkomende vintage interieur trend. Steeds meer mensen begonnen de liefde voor oud interieur te waarderen.

De kringloopwinkels speelden hierop in. Er werden “retro” hoekjes gecreëerd met daarin uitgeselecteerd design voor een prijs waar je u tegen zegt.

Mamamini Groningen €65

bank €395

Maar laatst was ik in een kringloopwinkel en deze spande wel de kroon

“Wacht ik ga even achter googelen “

In Groningen aan de Ulgersmaweg zit de Fair Back. Een hele grote loods vol kleingoed en heel veel meubels. Ik zag een setje keukenstoelen staan maar zonder prijs. Het leek mij heel tof om een mooie mix en match eettafel te maken met deze stoelen. Dus ik ging op zoek naar de eigenaar van de zaak om te vragen naar de prijs.

De baas liep met mij mee en zei,” ik moet eerst even kijken of het een design stoel is” De stoel werd zorgvuldig bekeken van onder en boven. We zagen gaatjes en scheurtjes in het kunststof. “Ja, het zijn wel stoelen om opnieuw te bekleden” was zijn conclusie. “Maar je hebt wel smaak, dit is een jaren 60 stoel, deze zijn veel waard, ik moet even naar achteren googelen naar de prijs, maar wat ga je eigenlijk doen met de stoelen? In handelen? of voor jezelf” ?

Verbaast over deze directe, toch wel enigszins brutale vraag zei ik voor mijzelf. Dat ik de stoelen gebruik voor mijn styling foto’s , en blog en ze uiteindelijk soms weer eens verkoop om weer wat nieuws te bedenken leek mij geen informatie wat ter zake deed.

En hij liep weg.

kringloopwinkel

Verbouwereerd bleef ik achter. Behalve dat ik baalde dat ik eigelijk op tijd stond, zag ik de bui ook alweer hangen wat betreft de prijs. Terwijl de stoelen ook nog eens niet puntgaaf waren. Scheurtjes, gaatjes , ik raakte langzaam mijn enthousiasme kwijt.

Marktplaats

Na 10 minuten kwam hij terug en zei:”Op marktplaats staan ze voor 70 euro, maar design winkels vragen 100euro per stuk, ik ga daar altijd tussenin zitten, 60euro per stoel is de prijs” Dat is een totaal prijs dus van €240 voor 4 stoeltjes.

Precies wat ik zag aankomen. En dat deze stoelen niet puntgaaf waren, en toch eigenlijk gekregen waren? deed niet ter zake in de prijs.

Tijdens het wachten had ik 2 oude jaren 90 stoelen gevonden van IKEA. IKEA heeft vanwege het goedkope imago altijd nog wel een lage prijs in de kringloopwinkel.

Ik bedankte vriendelijk voor de dure stoelen en nam de IKEA stoelen mee. Voor de geruststelling van de baas, (die de stoelen intussen aandachtig bestudeerde) zei ik er nog even bij dat het maar “gewoon” IKEA stoelen waren.

 

Tuurlijk mag de kringloopwinkel met zijn tijd meegaan. En die prijsjes hoeven echt niet voor een appel en een ei. Maar ik zie dat een aantal kringloopwinkels zich verliezen in de hype en doorslaan.

Dit schrikt klanten af, en schaad het imago van de vroeger zo leuke sociale laagdrempelige winkel voor iedereen. Ik wil best een beetje meer betalen, maar voor een designwinkel prijs ga ik wel naar een echte designwinkel. Daar zijn de spullen opgeknapt, onbeschadigd, staan inspirerend opgesteld, en wordt ik vriendelijk ontvangen zonder argwaan.

Ken je dat gezegde? schoenmaker blijf bij je leest ?

Om even positief af te sluiten, de kinderstoel van IKEA bleek een goed styling alternatief

Een leuke styling hoeft niet duur te zijn! Er is nog wel een beetje hoop voor alle kringloopliefhebbers. Ik wil jullie zo graag inspireren om tweedehands te kopen. Het kost wat meer moeite voor mij, maar het kan dus nog wel.

En mijn tip; de jaren 80/90 stijl is net zo leuk. En deze trend is door de kringloopwinkels nog niet opgepikt!

Fijne dag!

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

8 Comments

Marieke

Helemaal mee eens! Pas vast ook de serie ‘het succes van de kringloopwinkel ‘ gezien? Ook daar werd gepleit dat de prijs leuk moet blijven voor iedereen. Maar hier zie je het ook. Of spullen die achter gehouden worden. Jammer..nu maar hopen dat de vintage trend gauw over is…?

Margriet

Ik shop ook al jaren bij de kringloopwinkel (ook al ver voordat het een trend werd) en inderdaad, ze worden steeds duurder. En drukker, zaterdag was ik er nog even en toen kon ik mijn auto niet eens meer kwijt. Maar de prijzen van de kringloop op jouw foto’s vind ik echt wel het toppunt hoor, het moet wel leuk blijven.

redactie

ja gezien! juist door deze programma’s wordt de kringloop populairder. Ik vind het prima als design een hogere prijs heeft, maar ze moeten niet zo doorslaan!

Mara

Ben er vandaag nog geweest. Het viel me op dat op alle stoelen prijzen staan behalve op de vintage (ogende) stoelen.
Sinds ze in het nieuwe gebouw zitten is de prijs echt flink gestegen, erg jammer want ik kwam erg graag.

redactie

Ja klopt dat van die andere prijzen! Misschien is er een nieuwe baas ? Ik vind sowieso dat er prijzen op artikelen moeten staan…Je kan mensen toch niet laten wachten ?

redactie

zo erg is het hier dus momenteel…De oplossing ligt wat mij betreft ergens in het midden. Mag best wat hoger zijn, maar de kringloopwinkel moet niet overdrijven zoals nu…

Linda

Die Fair Back op de nieuwe locatie is ook echt heel duur. Ik hoorde het ook al van het personeel dat ze het zelf zo ook niet meer zo leuk vinden. De kringloop in Groningen die nog wel goedkoop gebleven is en leuk is, is de GoudGoed aan het Damsterdiep.

redactie

Helemaal mee eens! Daarom ga ik ook morgen een Vlog maken over GoudGoed! wordt vervolgd… (-;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *