Kringloopwinkel

Afgelopen week zag ik hem staan in de kringloopwinkel. Ergens achter in een hoekje een bruine vitrinekast. Totaal niet mijn kleur maar een kast met zulke mooie glas in lood ramen heeft veel potentie om wat te worden, dus hij moest gewoon mee naar huis.

Nu heb ik doorgaans weinig tijd over en weinig geduld. Dus een kast helemaal schuren en voorbehandelen is voor mij een enorme drempel. Dus er was maar 1 oplossing krijtverf. Je weet het misschien wel, van die matte verf die je overal direct op kan kwasten zonder voorbehandelingen.

Webshop Verftechnieken

Via google kwam ik al snel bij de webshop Verftechnieken Na advies gevraagd te hebben, had ik de verf al na een dag in huis. Ideaal, want als ik wil verven, dan wil ik het ook meteen!

Ik koos voor de krijtverf van Abbondanza, kleur” Hazy Blue” Ijsblauw en heel licht en fris. Zo wordt de kast niet te overheersend in huis.

krijtverf

De kast zat in de olie, en het is dan van belang de kast heel goed te reinigen kreeg ik als advies mee van eigenares Mirjam.

Dit kan bijvoorbeeld met speciale verf ontvetter ;”St marc” Schuren is niet altijd handig, omdat sommige houtsoorten dan kunnen gaan “bloeden” en dat risico zat erin met deze erg donkere houtsoort.

Na 3 uren , had ik de kast van binnen en buiten 2 x geverfd met 1 liter verf. Omdat de kast zo snel droogt kan je na een uur alweer verder met het gedeelte waar je mee begon. Ik gebruikte een zacht muurverf rolletje voor de grote vlakken, en een puntige kwast voor de randen. Een lakrollertje geeft belletjes, dus altijd een zacht rolletje gebruiken of een kwast.

Ik had al eens eerder geverfd met goedkope krijt verf van de Action maar dan merk je wel het verschil met deze verf. De verf dekte al na 2 keer, minder frustraties dus!

Omdat de kast toch een beetje ging “bloeden” en er stoffen uit het hout vrij kwamen viel de kleur iets groener uit. Oud mintgroen werd het resultaat, en toevallig vind ik dat een te gekke kleur. Normaal gesproken valt een kleur op blank onbehandeld hout gewoon zo uit als ie is , maar met een kast die van oud eikenhout is kunnen er dus soms wat kleurverschillen optreden. Wil je dit nou echt voorkomen kan je Schellak gebruiken.

Weer wat geleerd!

Ik heb de kast als laatste nog even helemaal ingesmeerd met speciale wax om hem iets meer glans geven.

De wax zorgt er ook voor dat de krijtverf laag wat meer krasbestendig wordt. Ik heb de pot wax 3 jaar geleden al eens gekocht, en ik gebruik hem ook voor het oppoetsen van oude koekblikken dus sowieso een must have als je een vintage interieur lover bent !

Zie hier de voor en na foto’s;

kast 1

Kast voor

(Mijn dochter vond het vooral leuk om er in te zitten!)

kast voor 2

Eerste laag, ik begon nog met kwast, maar kwam er al snel achter dat de roller veel sneller ging

kast voor 3

Ook de binnenkanten meegenomen, hierdoor komen je spulletjes in de kast nog mooier naar voren

kast na 5

Het resultaat! Ik koos ervoor de knop een ander kleurtje te geven.

kast na 6

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie