Als de herfstbladeren vallen en de winterse kou je botten bereikt, begint het te kriebelen: je verlangt naar de warmte en gezelligheid van een vlammetje in huis.


We hebben het over die gloeiende, dansende vlammen van een houthaard die voor instant gezelligheid zorgen.  Maar voor je je laat hypnotiseren door dit warme schouwspel, sta even stil bij de kroon van je haard: de schouw.

Passend bij je smaak en stijl 

Je schouw moet natuurlijk passen bij de esthetiek van je woning en je persoonlijke smaak. Een moderne, strakke woning vraagt om een ander type schouw dan een klassiek herenhuis.
Overweeg je een houthaard bijvoorbeeld? Dan is een robuuste, stenen schouw misschien wel de perfecte match. Deze geeft niet alleen dat extra beetje sfeer, maar draagt ook bij aan de authentieke beleving van het stoken op hout.

houthaard
houthaard

Materiaalkeuze, belangrijker dan je denkt 

Als het om schouwen gaat, is het materiaal van cruciaal belang. Verschillende materialen hebben namelijk verschillende eigenschappen. Een schouw van natuursteen heeft een tijdloze uitstraling en kan enorm veel warmte verdragen.
Ben je meer van het moderne type? Overweeg dan een metalen schouw. Deze straalt een industriële charme uit en is bijzonder duurzaam. Maar let wel, elk materiaal heeft z’n eigen onderhoudsniveau en -kosten. Sommige materialen kunnen verkleuren door de hitte of zijn gevoeliger voor krassen en vlekken.
Een marmeren schouw straalt elegantie en klasse uit, terwijl een houten exemplaar warmte en gezelligheid creëert. Elk materiaal vertelt een uniek verhaal.

De grootte doet er wel degelijk toe 

Als je denkt dat grootte niet uitmaakt, dan heb je het mis. Bij schouwen is de grootte wel degelijk van belang. Een te kleine schouw bij een royale haard is een pijniging voor het oog – het ziet er simpelweg niet uit.
Zorg dus dat de schouw in proportie is met de haard en de rest van de ruimte.
Heb je een kleinere woonkamer, dan wil je wellicht geen schouw die de hele kamer domineert. En voor de bezitters van een gesloten gashaard, een compacte, elegante schouw zou hier perfect passen, de subtiele finishing touch!

houthaard
Gesloten gashaard

Er is er voor elk wat wils. Van het nostalgische gevoel van een houthaard met een klassieke, stenen schouw tot de strakke lijnen van een metalen exemplaar.
En als de keuzestress toeslaat, geen zorgen. Haal diep adem, neem een slok van je warme chocolademelk en stel je voor hoe je geniet van de gezelligheid van je haard.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *