Stijlvol Scandinavisch interieur

Scandinavische accenten in je interieur zijn hot! Alles begint met ‘Hygge’, een Deense term voor gezellig en knus. Het is niet alleen een vorm van inrichting, het is ook een levensstijl. Vele woningen worden ingericht naar deze Scandinavische richtlijnen. Zweedse meubelketen Ikea geeft ons allen het goede voorbeeld en de middelen voorhanden. Maar hoe maak je zo’n Scandinavisch stijlvol en uniek interieur?

Pastel kleurenpalet

Felle kleuren zoals de huisjes aan het water in Kopenhagen? Heel mooi, en heel Scandinavisch, maar het wordt al rap een drukke boel. Je kan voor een of twee accentkleuren gaan, pastelkleuren combineren of lichte grijstinten gebruiken. Zolang het maar licht blijft. Als je voor donkere tinten gaat voelt je woning een stuk zwaarder aan. Laat dat nu net zijn waar ‘hygge’ niet voor staat. In deze regio bestaat de winter uit lange donkere dagen. Om dit in contrast te stellen, wordt in Scandinavië vooral met wit en lichte kleuren gewerkt als basis. Wit dient ook als optische illusie die de ruimte groter maakt.

scandinavisch

Houten basisstukken

Scandinavische meubels zijn vaak uit licht hout gemaakt. Simpel en functioneel, geïnspireerd op natuurlijke elementen. Soms wordt een houten stoel, salontafel, kastje… met witte accenten gecombineerd. Denk maar aan het typische ovale, witte tafelblad met houten pootjes, die lichtjes schuin staan.

De stoelen met eveneens schuine houten poten en een kuipvormig zitvlak dat overgaat in de rugleuning. Dit is de basis van de stijl. Tegenwoordig vind je die in zowat elke winkel en elke prijscategorie. De unieke ‘hygge’ toets, die maak je natuurlijk zelf.

scandinavisch

Hygge details

De gezelligheid zit ‘m in de details van je interieur. Kleine lampjes in een hoek of op de kast. Een wollig tapijt of dekentje in elke kamer. Kussens, lakens of een dekbedovertrek met lijnen en geometrische figuren. Combineer hier gerust verschillende prints. Fleurige potjes en kommetjes met ritmische tekeningen of prints werken minstens even goed. De muren kan je decoreren met grafische prints. Dat kunnen abstracte figuren en lijnen zijn, of een minimalistische afbeelding van je favoriete dier of vakantiebestemming.

scandinavisch

Om het helemaal persoonlijk te maken kan je een foto van je gezin door een filter halen en er een grafische tekening van maken. Het geheel kan je echt leven inblazen met planten in elke ruimte. Een groot pronkstuk om een lege hoek op te vullen, bijvoorbeeld de monstera.

Of enkele schattige cactussen om een muurplankje of kast op te vullen. Gebruik ook een keramieken servies of theepot, bijvoorbeeld de seventiesstijl koffiekopjes van HK Living. Geen fan van keramiek? Fleurige potjes en kommetjes met ritmische tekeningen of prints werken minstens even goed.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *