Ik krijg geregeld de vraag hoe ik toch aan zoveel volgers kom. Nu is dit deels gegroeid doordat ik al 3,5 jaar op Instagram zit, maar het is ook afhankelijk van een aantal factoren die niet in 1 zin te bevatten zijn.

Nu heb ik voor iedereen die graag zijn (zakelijke) account wil laten groeien 14 tips op een rijtje gezet!

 

 

thuisinstyling

 

 1. Zorg voor een goede profiel foto. Bij een zakelijk account is een logo voldoende, maar zorg dan wel dat je een aantrekkelijk professioneel logo hebt. Een foto van jezelf als eenmanszaak of blogger is ook leuk, maar zorg dat ook deze foto een professionele uitstraling heeft. Ga bijvoorbeeld op de foto in de sfeer van je account. Veel bedrijven en grote Instagram spelers volgen graag professionele accounts terug. En in dat geval wordt je al snel afgerekend op je profiel foto omdat mensen helaas niet altijd de moeite nemen om je gehele profiel te bekijken. De eerste indruk is het belangrijkste.
 2. Wees trouw aan een thema. Ben je een interieur of mode instgrammer hou het bij dat onderwerp. Of heb je een (web)winkel laat de webwinkel dan het onderwerp zijn van je account. Dit wil niet zeggen dat mensen het niet leuk vinden om ook eens een stukje menselijkheid te zien op je zakelijke account. Dus deel ook gerust een keer een foto van jezelf of van je familie of van een medewerker uit je bedrijf dat is juist leuk. Een stukje achter de schermen is altijd interessant voor een volger. Als het maar in balans is.
 3. Zorg dat je fotoserie een geheel is. Dit kan je doen door een bepaalde stijl door te voeren in je foto onderwerp. Denk bijvoorbeeld bij een vintage account aan oude spulletjes op elke foto, of bij een zwart wit wonen thema elke dag een zwart wit foto. Of je plaatst elke dag een foto van een kat. Wil je wel een geheel, maar wissel je nog wel eens af van onderwerp, maak dan gebruik van filters. Gebruik consequent dezelfde soort filters. Een rustig geheel is aantrekkelijk om te zien, en het geeft een stukje herkenbaarheid wat aan je imago bijdraagt.
 4. Gebruik extra filters voor je foto’s naast de standaard filters op instagram . Juist de combinatie van meerdere filter programma’s geeft je de gelegenheid om unieke foto’s te kunnen maken. In de App Store kun je verschillende apps vinden waar je foto’s mee kunt bewerken. Ik werk zelf graag met de “PS Express” app van Photoshop. Deze vind je gratis in de App Store
 5. Wil je graag groeien in volgers doe dit dan eerlijk. Laat je niet verleiden tot apps die volgers of likes verkopen. Dit ziet er op korte termijn aantrekkelijk uit, maar je valt uiteindelijk door de mand. Nep volgers liken je foto’s niet, dus op langer termijn schiet je er niets mee op. Mensen zien dat de verhouding tussen je volgers en likes niet kloppen en je staat meteen bekend als bedrieger. Ook zijn nep volgers te herkennen aan vage buitenlandse accounts. Vaak niet eens met echte profiel foto, maar een motor of een sportauto. Dit soort vervuiling wil je niet hebben staan in je volgers lijst!
 6. Een “give away” is altijd goed om een boost te geven aan je account. Maar omdat je zelf misschien nog niet zoveel volgers hebt, is het slimmer om een samenwerking voor een give away aan te gaan met een groot account. Geef iets weg aan bijvoorbeeld een blogger of iemand met heel veel volgers en laat deze een give away organiseren met als voorwaarde gevolgd te worden. En laat de deelnemers een paar vrienden taggen. De post laten delen wordt ook veel gedaan bij win acties maar is een grotere drempel voor veel mensen. Na mijn idee is dit zelfs al een beetje uit. Gedeelde berichten met -dus andermans foto- zijn nooit zo leuk om te zien voor een volger. En kan uiteindelijk juist volgers gaan kosten.
  *Maar let op* een give away aanprijzen is leuk op zijn tijd, maar overdaad schaad. Als je constant gesponsord wordt worden je posten te commercieel. En dan komen we uit op punt 7.
 7. Wees niet te commercieel. Het aanprijzen van producten die je wilt verkopen of die je gesponsord hebt gekregen is gewoon niet altijd zo aantrekkelijk om naar te kijken als volger. Je kijkt immers zelf ook niet altijd met plezier naar een reclame blok op tv. Wil je wel graag producten of berichten promoten, verpak het dan een beetje aantrekkelijk. In de vorm van een sfeerfoto waar het niet volledig draait omdat ene product wat je graag wilt verkopen of promoten.
 8. Post niet te vaak, en probeer een regelmaat te crieeren. Zorg dat er in ieder geval minimaal een uur of 3 tussen je posten in zit. Als je vaker post kan dit tot verveling of zelfs irritatie leiden bij je volgers.
 9. Post op gunstige tijden. Nu zijn er discussies over wat nu precies een goede tijd is om te posten. Want als je veel internationale volgers hebt zijn tijden natuurlijk altijd weer anders. Maar als we even rekening houden met Nederlandse volgers kan je denken aan een gunstig moment als een ochtentspits wanneer mensen onderweg zijn naar hun werk en in het openbaar vervoer zitten. Maar ook na het eten rond 19uur als mensen uitbuiken op de bank, kan een positief moment zijn. Snachts posten heeft gewoon het minste effect. Nu is het wel zo dat Instagram sinds 2016 werkt met een zogeheten algoritme. Dit ritme zorgt ervoor dat foto’s niet meer op tijdsvolgorde komen in je tijdlijn maar op basis van je connectie met andere accounts. Accounts waar je veel interactie mee hebt (likes, berichten) komen eerder in je tijdlijn naar voren dan andere berichten. Hierdoor is het tijdstip van plaatsing ook iets meer ondergeschikt geworden dan vroeger. Met een beetje pech komt je leuke ontbijt tip pas tegen de avond naar voren . Wil je het algoritme toch een beetje beïnvloeden zorg dan dat je veel interactie hebt met je volgers. Stel vragen, en reageer regelmatig op andere berichten.
 10. Maak de tekst bij je foto niet te lang. Instagram is een een snelle manier van communiceren, waarbij het vooral draait om de foto’s. Mensen lezen doorgaans slecht. Let er maar eens op, je kan er wel 10 x bij zetten waar je iets hebt gekocht, er zijn toch altijd weer mensen die vragen waar het weg komt. Dus hou het kort maar krachtig!
 11. Gebruik relevante hashtags . Google maar eens op je instagram onderwerp (bijv. interieur of food) en dan op “populaire hastags”, Daar kan je zien welke hashtags slim zijn om te gebruiken. Als je deze groep kopieert heb je eigenlijk altijd wel een groep juiste hashtags die je makkelijk kunt plakken onder je bericht. Verander een paar zo nu en dan en je hebt een goede basis. Let ook eens op wat succesvolle andere instagram accounts gebruiken voor hashtags. Omdat Hashtags niet zo gezellig staan achter je bericht, is het slim om ze plaatsen in de eerste opmerking na je post. Maar let op, je mag maar maximaal 30 hashtags gebruiken.
 12. Probeer dat grote bedrijven/accounts je foto reposten.Een niet heel makkelijk puntje, maar het werkt wel. Denk bijvoorbeeld aan een HEMA of een VT WONEN. Als jij iets op de foto zet wat je daar hebt gekocht en zij reposten dit met jouw naam erbij kan dit veel volgers opleveren. Zorg er wel voor dat deze bedrijven je foto zien, door hun account te noemen in je bericht en ze te taggen in de foto. Dit laatste kan je doen door op de foto te tikken en de naam in te voegen. Gebruik ook de hashtag van het bedrijf: #hema
 13. Help elkaar! spreek eens af met een account om een “shout out” te doen voor elkaar. Dus deel een x een foto van een ander en beveel het aan.
 14. Wees sociaal like en reageer op andere berichten en richt je niet alleen op je eigen account. Wanneer jij geïnteresseerd bent in andere mensen, zijn andere mensen dat ook in jou. Het is net het echte leven (-; Volg mensen terug. als je op een gegeven moment heel veel volgers hebt is het niet meer zo makkelijk of eigenlijk niet meer mogelijk om echt iedereen terug te volgen. Maar probeer wel geregeld te kijken wat er allemaal aan volgers is bij gekomen en kijk of het bij je aansluit en zo ja volg terug. Een klein account kan net zo inspirerend zijn om te volgen dan een groot account. Blijf je altijd oriënteren en interesseren in andere mensen.

Dit zijn de praktische punten die je kunnen helpen om je Instagram te laten groeien. Maar het belangrijkste is eigenlijk dat je foto’s origineel en mooi zijn.

Heel veel succes! En zorg vooral dat je er veel plezier in hebt!

Annemarie Poorter

www.thuisinstyling.nl

@thuistyling

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *