EPDM-dakbedekking biedt enorme waarde voor vastgoedeigenaren die op zoek zijn naar functionele en goedkope dakbedekkingsoplossingen. Commerciële panden zijn om twee redenen ideale kandidaten voor rubberen dakbedekking.
Ten eerste omdat het dak meestal niet door het publiek wordt gezien. Ten tweede omdat EPDM niet veel onderhoud of reparatie behoeft. In deze blog behandelen we EPDM dakbedekking en waarom het zo interessant is.

EPDM dakbedekking

Zoals bij elk materiaal kan het zijn dat jouw EPDM-dakbedekking zo nu en dan wat reparaties nodig heeft. Voornamelijk aan de naden en andere delen waar lijm is aangebracht (als gevolg van uitdroging).
De weerstand tegen UV-straling en extreme omgevingsomstandigheden betekent dat na installatie sporadische controle nodig is.
Je hoeft het slechts eens in de paar maanden te controleren op mogelijke problemen. Regelmatige dak onderhoud kan je namelijk helpen de levensduur en behoeften van jouw dak bij te houden.

Waarom EPDM dakbedekking?

EPDM kopen betekent niet alleen veel waar voor jouw geld. Je kunt er ook eenvoudig en zonder extra gedoe mee alle extra dakvoorzieningen installeren die je maar wilt. Zoals een zonnepaneel, een daktuin of andere componenten.
Een ander ding om op te merken over EPDM-dakbedekking is dat het er normaal gesproken zwart uitziet. Toch kan het eenvoudig wit geverfd worden om een verkoelend effect aan het dak van jouw woning toe te voegen.
Witte daken zijn tegenwoordig niet ongewoon. Koppel dit aan een zonne-energiesysteem en je kunt ook aanzienlijk besparen op de energierekening van jouw bedrijfspand of woning.

EPDM-dakbedekking: een serieuze optie om te overwegen

Het brede scala aan voordelen en de lage kosten die EPDM-dakbedekking biedt, maken het tot een geliefd product. En hoewel opties als teer en grind, bitumen, TPO en PVC traditioneler zijn, is EPDM een fantastische en haalbare mogelijkheid voor veel gebouwen.

EPDM dakbedekking

Wanneer je overweegt of dit de juiste dakbedekkingsoplossing voor jou is moet je het volgende beseffen. Het is belangrijk om te onthouden dat EPDM-rubber niet het beste materiaal is om voor elk dak te gebruiken. Het is voornamelijk effectiever op lage en platte daken.

EPDM vs Bitumen

Jarenlang stond Bitumen (vilt) bekend als het toonaangevende product voor platte daken. Totdat er klachten begonnen door te dringen over hoe onbetrouwbaar en ineffectief deze dakbedekking is. 

Gemodificeerd bitumen is een veelgebruikt materiaal voor platte daken. De dakbedekking van bitumenvilt is gemaakt van drie lagen planken, teer en mineraal, en wordt met open vuur gelegd.

EPDM-dakbedekking

Omdat bitumen met open vuur wordt gelegd, kan dit de kans op lekkage vergroten. Andere problemen die kunnen optreden bij bitumen dakbedekking zijn onvoldoende water- en opstuwingswaterlopen, waardoor er geen vochtinfiltratie kan optreden. Deze kunnen leiden tot dakschade, wat de levensduur verkort.

EPDM kan in één stuk worden geïnstalleerd, waardoor lekkage wordt beperkt. De levensduur van EPDM is zo’n 20 jaar. EPDM is veiliger dankzij het vlam- en hittevrije installatieproces. Dit moet je in overweging nemen bij de vraag wat is beter voor mijn dak: EPDM of bitumen.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *