Het dressoir heeft vele mogelijkheden

Bij het woord dressoir denk je aan een lage kast met lades met aan de buitenzijden deuren. De kast werd voornamelijk gebruikt voor het opbergen van spullen die gebruikt werden bij het nuttigen van de maaltijd. Een dressoir kopen werd vroeger altijd in combinatie gedaan met de eettafel.

Veelzijdige functie
De functie van het dressoir is veranderd. Het is al lang niet meer een opbergmeubel voor uitsluitend het servies en het bestek. De lage kast hoeft ook niet meer bij de eettafel te staan. Niet alleen de functie is veranderd, maar ook de plek in de woning. Dressoirs worden tegenwoordig ook geplaatst in de hal en slaapkamer. De handige lades zijn een ideale opbergplek voor kleinere spullen die we dagelijks nodig hebben.

dressoire
robuustetafels.nl


Het grotere broertje; de buffetkast


Hetzelfde geldt eigenlijk voor de buffetkast. Ook deze kast had oorspronkelijk een duidelijke functie, namelijk het opbergen van eetgerei. De buffetkast heeft een onderkast en een iets ondieper bovenstuk. Het verschil met het dressoir is het bovenstuk dat dienst deed als vitrine kast. Het bovenstuk heeft glazen deuren of open schappen.

dressoir
robuustetafels.nl

Verschillende houtsoorten
De dressoirs van nu zijn er in verschillende materialen en voor elke woonstijl. Nog steeds zijn er de houten meubelstukken versierd met fraai houtsnijwerk, maar de moderne variant is strak en wordt gecombineerd met staal. Hout wordt nog steeds gebruikt, maar verschillende houtsoorten zoals eikenhout, notenhout, teakhout of vurenhout geven de kast een eigen uiterlijk. Desgewenst zijn ze in hoogglans afgewerkt.

De dressoir als tv-kast
De langwerpige lage kasten zijn er in elke gewenst maat en uitvoering. Wat blijft is de combinatie van laden en deuren. Door de specifieke afmeting zijn het ideale televisiekasten. De gangbare maatvoering van 90 centimeter hoogte zorgt vanuit zithoogte voor een optimale positie. In het dressoir kun je vervolgens alle andere apparatuur kwijt. Zo weet je altijd waar de afstandsbediening ligt.

dressoir


Populair zijn de zwevende kasten. De langwerpige kasten worden met beugels tegen de muur bevestigd. Het zorgt voor een ruimtelijk effect en het accentueert de lengte van een ruimte. Veelal zijn het in hoogglans uitgevoerde meubels met een design uitstraling.

dressoir
foto: freepik Vanitjan


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *