infrarood verwarming

De gasprijzen blijven stijgen en dat is inmiddels al flink voelbaar in de portemonnee. Hoog tijd om eens na te denken over alternatieve manieren om je huis verwarmen. Infrarood verwarmen is in dat geval het overwegen waard. Een infraroodverwarming biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele verwarmingsmethoden. In dit artikel wordt uitgelegd wat een infrarood verwarming precies inhoudt en wat deze moderne manier van verwarmen allemaal te bieden heeft.

Zo werkt infrarood verwarmen

Infrarood verwarmingen geven stralingswarmte af in plaats van convectiewarmte, zoals bij conventionele verwarmingsmethoden het geval is. Dit betekent dat niet de lucht zelf, maar de massa in die lucht wordt opwarmt. Deze massa geeft vervolgens warmte af aan de omgeving, waardoor een aangename warmte ontstaat. Dit is vergelijkbaar met de werking van zonnestralen.

Voordelen van infrarood verwarmen

Efficiƫnt: Infrarood verwarmen is een bijzonder efficiƫnte manier van verwarmen. Door de stralingswarmte is er nauwelijks sprake van warmteverlies, waardoor een relatief lage verwarmingstemperatuur al comfortabel aanvoelt.

Verwarmen zonder gas: Bovendien bespaar je flink op je energiekosten, doordat je hiermee verwarmingen niet meer (volledig) afhankelijk bent van gas voor het verwarmen van je woning.

infrarood
Infraroodkrijtbord

Eenvoudig te installeren: Een infra-rood verwarming is daarnaast eenvoudig te plaatsen. Verwarmingspanelen kunnen gemakkelijk aan het plafond of de wand gemonteerd worden en een gewoon stroompunt is voldoende om de panelen op aan te sluiten. De panelen worden aangestuurd door een thermostaat, waarmee je de temperatuur kunt regelen.

infrarood
Infraroodspiegel

Moderne uitstraling: Tenslotte hebben infraroodpanelen een bijzonder moderne uitstraling. Er bestaan allerlei stijlvolle modellen die perfect in een modern interieur te integreren zijn, van een stijlvolle wandpaneel tot aan een spiegel met infrarood verwarming.

Moeilijkheid van infrarood verwarmen

Doordat deze verwarming enkel stralingswarmte biedt, kan het lastig zijn om je gehele woning er tot een behaaglijke temperatuur mee te verwarmen. Het is immers comfortabel als je in de stralingswarmte zit, maar zodra je buiten het stralingsgebied bevindt zal de warmte verdwijnen. Vaak wordt infrarood verwarming dan ook gebruikt in combinatie met een conventionele verwarming. Op die manier verbruik je alsnog minder gas, maar houd je het wel comfortabel warm.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *