Jaren dertig huizen: kenmerken en tips 

Jaren dertig huizen zijn de afgelopen jaren erg gewild op de markt. In dit artikel gaan we dieper in op wat deze huizen kenmerkt en geven we tips voor een jaren dertig interieur.

Wat is een typisch voor een jaren dertig huis?

Een van de meest kenmerkende onderdelen van een jaren dertig huis zijn de glas-in-lood-ramen. Die vind je bijvoorbeeld in de voordeur, maar je ziet het ook terugkomen in schuifdeuren tussen de voor- en achterkamer. Andere typische elementen zijn een schouw van marmer of natuursteen, een bakeliet stopcontact en een granieten of terazzovloer. Vaak zijn de plafonds hoger en zitten daar prachtige ornamenten op.

bakkeliet
deoudeschakelaar

Dit geeft een heerlijk ruimtelijk gevoel. Tot slot wordt een erker regelmatig in één adem genoemd met een jaren dertig woning. Hier kan een gezellig zithoekje van worden gemaakt. 

Glas in lood


Soms is er de pech dat latere bewoners geen fan waren van de authentieke details van het huis en er flink de bezem door hebben gehaald. Gelukkig kun je dit in sommige gevallen in er ere herstellen.

Jaren 30 terrazzo

Als er bijvoorbeeld vloerbedekking op een granieten vloer is gelegd, kan dit er door een specialist af worden gehaald.

Suite deuren

Ook schuifdeuren tussen de voor- en achterdeur vallen niet bij iedereen in de smaak, omdat er hierdoor twee kleinere kamers worden gecreëerd. Sommige mensen hebben er daarom voor gekozen om er een grote open ruimte van te maken. Hoewel hier natuurlijk ook iets voor te zeggen valt, hebben de schuifdeuren wel een charme die moeilijk te evenaren is. Het hangt een beetje af van het huis (en je budget), maar er kunnen zeker goede mogelijkheden zijn om weer schuifdeuren te plaatsen. Ook glas-in-lood kan alsnog worden geplaatst. Je kunt zelfs zelf een glas-in-lood-ontwerp maken!


jaren 30 huis
Suitedeuren

Jaren dertig huizen staan erom bekend van een uitstekende kwaliteit te zijn. Voor de bouw werden namelijk zeer sterke materialen gebruikt. Als het huis door de jaren heen goed onderhouden is, pluk je daar nu nog steeds de vruchten van. Het grootste nadeel van jaren dertig huizen is dat ze van nature slecht of niet geïsoleerd zijn en daarom allesbehalve energiezuinig zijn. Als hier op een later moment nog niets aan gedaan is, dan is het een must om dit alsnog te doen. Dit is zowel gunstig voor je energierekening als voor het milieu. 

Zo richt je een jaren dertig huis in 

Bij een jaren dertig huis komt dito interieur heerlijk uit de verf. Of misschien heb je wel helemaal geen jaren dertig huis, maar ben je wel gek op de stijl. Dan kun je dit altijd alsnog laten terugkomen in je interieur. Een paar tips voor een jaren dertig interieur:

  • Met wit op de muren en plafonds zit je in ieder geval altijd goed. Dit past uitstekend bij het ruimtelijke gevoel van een jaren dertig woning. Heb je geen groot huis, dan lijkt het door het gebruik van wit optisch groter. De witte kleur mag worden aangevuld met natuurlijke kleuren, zoals gebroken wit, ecru, beige, taupe, bruin en groen.
  • Naast natuurlijke kleuren doen ook natuurlijke materialen het uitstekend in een jaren dertig interieur, zoals hout, marmer en natuursteen. Gelukkig zijn dit soort materialen momenteel zeer in trek, dus zal je geen problemen ondervinden om deze te scoren. De schappen liggen er momenteel vol mee. 
  • Als het om de meubels en accessoires gaat, komt kwaliteit boven kwantiteit. Ga liever voor een paar echt mooie en tijdloze items, dan voor een huis vol goedkopere frutsels. Less is more!
  • Unieke stukken voor een jaren dertig woning vind je tweedehands. In de kringloopwinkel, op de rommelmarkt of op online platforms als Marktplaats en Facebook Marketplace. Toegegeven: het vinden van goede items is tweedehans minder makkelijk dan als je naar een ‘normale’ winkel gaat. Het staat tenslotte niet allemaal fraai uitgestald, dus je moet je ook door de nodige rommel heen slaan. Het zoeken kan echter een leuke tijdsbesteding zijn en als je eenmaal iets te pakken hebt, dan is het vaak ook nog voor een hele fijne prijs. 
  • Dat je van de jaren dertig-stijl houdt, betekent nog niet dat alles een rechtstreekse kopie van dit tijdperk hoeft te zijn. Het mag best gecombineerd worden met andere stijlen. De mix tussen authentiek en modern kan een enorm dynamisch effect geven. Zolang er maar over nagedacht is!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *