Opruimen

Opruimen, de een vindt het heerlijk en de ander kijkt er ontzettend tegenop. Jij valt onder de categorie ‘ik ruim het morgen wel op’ en nu is jouw huis wederom een grote zooi. Je nodigt het liefst ook niemand uit want je schaamt je diep. Maar opruimen vergt eigenlijk heel weinig tijd als je het slim doet.

opruimen

Natuurlijk is het de drempel en doe je liever andere dingen op een dag. Als je terug komt van werk is opruimen bovendien wel het laatste waar je zin in hebt. Maar het moet toch een keer gebeuren, daarom hebben wij 4 tips voor het slim en snel opruimen van je huis. Lees snel verder!

Stap over de drempel

Veel mensen hebben last van drempelvrees. Dit houdt in dat mensen het lastig vinden om ergens mee te beginnen. Het kan zijn dat jij dit ook hebt. Maar daar gaan we proberen wat aan te doen. Die drempel wordt namelijk steeds hoger en hoger hoe meer rommel je creëert. Natuurlijk komt er een dag dat jij echt gaat opruimen, maar die dag stel je maar uit. Stop hiermee en begin vandaag nog.

Geloof ons, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Uiteindelijk is het ook helemaal zo erg nog niet. Denk daarom aan het eind resultaat, je bent straks ontzettend opgelucht als jij weer fatsoenlijk door je huis kan lopen zonder het gevoel dat je een parkour baan aflegt.

Waar moet je beginnen?

Dat is natuurlijk de grote vraag. Wij begrijpen dat je door de bomen het bos even niet meer zit met overal rommel en troep. Begin daarom bij de plek waar jij het vaakst bent.
Daar is waarschijnlijk de meeste rommel, omdat je daar immers de meeste tijd doorbrengt. Bovendien kan je dan eens even goed gaan kijken wat je eigenlijk niet gebruikt. Dit kan je vervolgens weggeven of verkopen.

Pak een paar doosjes en haal je kast eens helemaal leeg. De ladenkast in je woonkamer, of je overvolle kledingkast in je slaapkamer.

Natuurlijk kan het zijn dat je nog waardevolle items van overleden familieleden hebt liggen. Maar de Phonak van je oma heb jij nog lang niet nodig, breng deze terug naar de audicien zodat die deze kan recyclen.

opruimen

Je hoeft niet alles weg te doen, maar het geeft rust in je hoofd om van dingen afstand te doen. En wanneer jij dingen weg doet, hoef je de volgende keer weer minder spullen op te ruimen.

Spullen die je niet gebruikt, maar puur als herinnering zijn, kunnen in een doosje naar een zolder, opslagruimte, schuurtje of in een herinnerings- doos onder het bed. Anders blijf je het steeds tegenkomen, en neemt het onnodig het ruimte in beslag.

Maak een plan

Stap een is gezet, je wilt gaan opruimen. Maar maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf. Stel een checklist op van ruimtes die je gaat opruimen en werk die af. Want bij het afwerken van een checklist focust je brein zich op een taak tegelijk. Bovendien geeft afstrepen een voldaan gevoel.

opruimen

Omdat je het verdiend: Beloning

Eindelijk alles opgeruimd? Dan heb je wel een beloning verdiend. Zet vooraf beloningen op je checklist, dan ben je nog meer gemotiveerd om door te werken. Denk bijvoorbeeld aan dat ene kledingstuk wat al een tijdje in je hoofd zit of een drankje op het terras.

Begin met opruimen! Achteraf zal je zien dat het helemaal zo erg nog niet is.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *