We worden steeds drukker. Steeds vaker zien we gezinnen waarbij beide ouders werken en er eigenlijk nauwelijks ruimte is voor vrije tijd. Als er dan éindelijk tijd samen is, mogen ook de huishoudelijke klussen niet vergeten worden. Dan wil je niet ook nog eens in een zeer onderhoud intensieve woning verblijven. Eentje waarbij je eigenlijk altijd wel aan het werk kan. Die tijd heb je simpelweg niet. En we kunnen ons goed voorstellen dat je de tijd die je hebt, veel liever aan iets anders besteedt.

Gelukkig behoort onderhoudsarm wonen echt tot de mogelijkheden. Door de juiste keuzes te maken, kun je enorm veel tijd (en kosten) besparen met betrekking tot het onderhoud. Benieuwd waar je dan allemaal aan moet denken? Hieronder volgen enkele tips om voortaan zo onderhoudsarm mogelijk te wonen.

Onderhoudsarm

Het juiste materiaalgebruik

Ten eerste is het goed om naar het materiaalgebruik in en om huis te kijken. Vanzelfsprekend zullen sommige materialen meer onderhoud vergen dan andere. Dit zien we vooral terug bij houtwerk. Vroeger was het heel normaal als een woning voor een groot deel werd uitgerust met hout. Al snel ontdekte men dat hout ook om heel veel extra onderhoud zou vragen. Je moet hout goed behandelen om houtrot en daarmee ergere problemen te voorkomen.

Het is dan ook niet voor niets dat mensen tegenwoordig steeds meer voor kunststof kozijnen en dakkapellen kiezen. Kunststof kan de uitstraling van hout hebben, maar is verder wel een stuk onderhoudsvriendelijker. Kunststof hoef je in principe niet te behandelen. Als je het mooi wil houden, zou je er regelmatig een doekje over kunnen halen. Dat is geen verplichting. In andere woorden: wie zo onderhoudsarm mogelijk wil leven, doet er goed aan om het materiaalgebruik in en om huis eens onder de loep te nemen en waar nodig aanpassingen te maken.

Kies voor een kleinere woning

Is het mogelijk om kleiner te wonen? Doe dit dan zeker. Een kleine woning vergt logischerwijs veel minder onderhoud. Er zijn minder kamers, de oppervlakte is minder groot en daardoor ben je ook veel sneller klaar. Als je echt weinig onderhoud wil hebben, kies je bij voorkeur voor een klein appartement. Alles gelijkvloers en heel snel klaar.

Wil je minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken? Let dan ook op je interieurstijl. Het vergt veel meer tijd om een interieur met allerlei accessoires schoon te maken. Kies liever voor een strak interieur met zo min mogelijk tierelantijntjes.

Zo min mogelijk schilderwerk

Je ontkomt er niet aan om regelmatig schilderwerkzaamheden uit te laten voeren aan huis. Dit is nodig om de buitenkant te beschermen en in goede conditie te houden. Bovendien is het ook bevorderlijk voor de uitstraling van de woning.

De buitenkant opschilderen kost echter veel tijd (en geld!) Daarom is het verstandig om de juiste beslissingen te maken. Kies er in elk geval voor om dit door een professioneel schildersbedrijf te laten doen. Dan weet je zeker dat de verf er straks strak op zit en ook langdurig blijft zitten. Goed schilderwerk kan met gemak 5 tot 10 jaar mee.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *