Waarom een goede ventilatie in huis belangrijk is

Voor een gezonde lucht in huis, is het belangrijk om je woning regelmatig te ventileren. Doe je dit niet, dan kan dit op termijn zorgen voor gezondheidsklachten. Alleen ventileren door het openzetten van ramen en deuren is vaak niet voldoende om genoeg frisse lucht naar binnen te halen. Daarom is een goed ventilatiesysteem onmisbaar in iedere woning!

foto: Christian Hänsel

Je denkt misschien dat je een ventilatie systeem helemaal niet hebt in huis? maar denk eens aan de afzuigkap in de keuken! of de ventilator in de douche! Maar er kunnen nog meer plekken zijn in huis die ventilatie nodig hebben.

Waarom ventileren?

Niet alleen buiten, maar ook binnen wordt iedere dag weer veel vocht geproduceerd door bijvoorbeeld huisdieren, planten en de bewoners zelf.

Er zijn zelfs planten met een luchtzuiverende functie. De areca kamerpalm staat qua zuivering daarin toch echt wel met stip op 1.

areca/kamerpalm: tuincentrum.nl

Door goed te ventileren, wordt deze vuile lucht weggevoerd. Zo is het bijvoorbeeld ook tijdens het koken, douchen en slapen slim om de ruimtes goed te ventileren, omdat hierbij veel vervuilde lucht wordt geproduceerd.

foto: Marc Pascual

CO2 meter

Is jouw woning heel goed geïsoleerd? Dan is een goede ventilatie helemaal onmisbaar, omdat de vieze lucht anders binnen blijft hangen. Dat kan zorgen voor gezondheidsklachten als hoofdpijn en vermoeidheid. Ben je er niet zeker van of je wel genoeg ventilatiemogelijkheden hebt in huis? Met een CO2 meter kun je heel gemakkelijk meten of extra ventilatie nodig is. Deze kan worden aangeschaft via bijvoorbeeld Ventilatieshop.com, zodat je in het vervolg altijd weet wanneer en hoeveel je moet ventileren!

CO2 meter

Gevolgen van een slechte ventilatie

Heb je geen goede ventilatie in huis? Dan kan dat schimmels of huisstofmijt veroorzaken, waardoor je last kunt krijgen van verschillende gezondheidsklachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid, en chronische verkoudheid. Helemaal wanneer je last hebt van astma of andere allergieën is het dus goed om te zorgen voor een goede ventilatie in huis. Wanneer je last hebt van deze klachten, is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts en met een specialist om je te laten adviseren over de mogelijkheden voor een betere ventilatie in huis.

Hoe kun je zelf je woning ventileren?

Er zijn ook makkelijke manieren om zelf je woning te ventileren, zodat je geen gezondheidsklachten krijgt. Breng een goede zonwering aan, zodat het niet te warm kan worden in huis en er teveel vocht wordt vastgehouden.

Zonwering

Zorg ervoor dat de geiser, de cv-ketel en het ventilatiesysteem regelmatig worden onderhouden, zodat deze optimaal blijven werken. Heb je nog een oude, open geiser? Dan kun je deze het beste vervangen door een nieuwe cv-ketel.

Houd de gordijnen en de vloerbedekking, indien je die hebt, goed schoon en vrij van stof.

Zet tijdens het koken en douchen de afzuiger aan, zodat vrijkomende lucht snel kan worden afgevoerd. En misschien erg voor de hand liggend, maar door niet binnen te roken, blijft ook deze lucht niet hangen. Doe dit dus alleen buiten, of onder de afzuigkap! Of beter misschien, helemaal niet! (-;

Tot slot is het slim om, wanneer je hier last van hebt, vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *