schilderij


Dat een schilderij of fotolijst recht moet hangen is duidelijk en met behulp van een waterpas ook echt niet zo moeilijk. Maar wat is nu eigenlijk de juiste hoogte?

Wij vertellen het je!

Schilderij hoogte op gevoel bepalen


Er bestaan eigenlijk twee opties om de juiste hoogte te bepalen: op gevoel, en volgens geadviseerde richtlijnen. We lichten ze allebei uit.

Het klinkt misschien wat vaag: ‘een schilderij op gevoel ophangen’, maar toch kan dit prima werken. Het werkt als volgt: vraag of iemand het schilderij tegen de muur op een willekeurige hoogte houdt en ga zelf op de bank of een stoel zitten.
Zo kun je vanuit je favoriete zitplek het beste bepalen welke hoogte jij het mooist vindt.

Waarom je dit zittend moet doen? Omdat een schilderij nu eenmaal het fijnst is om naar te kijken als (het midden van) het schilderij op ooghoogte hangt.

schilderij
foto: Karolina Gradiška

En ondanks dat er qua ooghoogte wel wat verschil zit tussen zittende en staande toestand kun je zeker bij een zithoek toch het beste uitgaan van zittende toestand.
Hang ‘m eventueel nog een paar centimeter omhoog als je twijfelt. In
een hal is ooghoogte vanuit staande positie overigens weer net wat mooier. En in de slaapkamer? Inderdaad, ooghoogte vanuit bed!
Meten = weten
Ga je toch liever af op geadviseerde richtlijnen en is jouw credo ‘meten is weten’?
Begrijpelijk! Met het onderstaande stappenplan en simpele rekensommetje gaat het helemaal goed komen!

Meten is weten

De ideale hoogte voor een schilderij is 145 centimeter. Ja, zowel voor lange als kleine mensen! Zet daarom met potlood een stipje op de muur ter hoogte van 145 cm, gemeten vanaf de grond.
Vervolgens meet je de lengte van je schilderij op en deel je deze maat door twee. Dit is het exacte midden van je schilderij.

Heeft je schilderij een koord aan de achterkant? Meet dan ook het stuk tussen de bovenkant van het schilderij en het koord in gespannen toestand. Deze afstand trek je vervolgens af van de hoogte uit de vorige stap. Op die manier weet je hoeveel hoger je de schroef, haak of spijker boven de eerder gemeten lengte van 145 centimeter moet hangen. Zet ook hier een stipje.
Nu heb je dé plek gevonden om het gat te boren en een schroef (met plug) erin te draaien of eventueel een spijker in de muur te slaan.

Heb je hier de juiste tools nog niet voor in huis? Neem dan even een kijkje op Mastertools

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geschreven door redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *